Kuntojumpparit lentopallomatsin tauolla

Mäntän urheilijat: Kuntojumpparit
(Kirjoittanut Eino Jaakkola)

MU:n kuntojumpalla on pitkät perinteet. Seuran perustamisvuonna 1930 aloitettiin keppi- ja telinevoimistelu. Perinne katkesi välillä. 1950-luvulla mestaripainija Erkki Talosela ryhtyi vetämään miesten kuntojumppaa. Pentti Tantun muistin mukaan osanottajia oli silloin kymmenestä viiteentoista. Suurin osa oli työikäisiä. Vuosien saatossa jumppapaikka on vaihdellut. Jumppapaikkoina ovat toimineet ainakin Ampumahalli, Klubi, Savosenmäen koulu, Koulukeskus ja tällä hetkellä Länsi-Koskelan koulu. Erkki Talosela ohjasi jumppapiiriä niin kauan (yli 30 vuotta), että se tunnettiinkin paremmin hänen nimellään. Pentti Tanttu kertoo jumpan olleen hyvää vastapainoa kilpasuunnistukselle. "Voimistelemalla sai lihakset, nivelet ja nivelsiteet pysymään toimintakuntoisena". Pentti sanoi olleensa Taloselan piirissä yli 30 vuotta ja lopetti jumppapiirin yli 80-vuotiaana. Muita ainakin lähes alkuperäisiä Taloselan piiriläisiä ovat olleet mm. Ehnwallin Kalle, Saaren Yrjö ja Ketosen Aarne. Taloselan Erkki osallistui jumppavuosien jälkeen vielä kerhon vuosijuhliin, joissa kertoi eloisia muistojaan vuosien varrelta.

Tällä hetkellä jumpparyhmän nestori, Erkki Jokela kertoo olleensa piirissä yli 20 vuotta. Hän aloitti Talosen aikana. Sen jälkeen piiriä ohjasi kymmenisen vuotta Pentti Viljanen, hänen jälkeensä pari vuotta Kari Kaartinen ja nyt Eino Jaakkola ja hänen varallaan Risto Huisman ja Kari Lehmusvuori. "Menen jumpalle, koska minulla on liikuntaperinne, harjoittelen erilaisia liikkeitä, jotta aivot toimisivat paremmin. Liikuntapiiri rytmittää viikkoani ja kun tapaan piirissä tutut kaverit, sosiaalinen tarpeeni saa tyydytystä. Kerta kaikkiaaan jumppapiiristä saan huvia hyötyä ja iloa." " Se on myös tärkeää, että jumppapiiriin ovat tervetulleita kaikki, vaikka eivät kuulukaan urheiluseuraan". Tällä hetkellä Erkin lisäksi pitkäaikaisia jumppareita ovat mm. Heponiemen Timo, Koskisen Heikki, Koipijärven Erkki, Paskin Aaro, Kojon Esko, Perämäen Reijo, Mainingin Keijo ja Nisulan Alpo. Osa heistä on entisiä mestariurheilijoita ja menestyvät vieläkin ikäluokkansa sarjoissa. Nuorimpiin jumppaajiin kuuluu Puskan Hannu. Jumppapiirissä kukin tekee niitä liikkeitä, joita osaa ja pystyy tekemään.

Jumppapiirin ohjelmaan kuuluu alkulämmittely, joko lentopallon kanssa tai muuten liikkuen. Pääosa ajasta käytetään monipuoliseen lihaskuntoharjoitteluun, rytmiikan hallitsemiseen ja lihasten ja nivelien liikeratojen kehittämiseen ja säilyttämiseen. Harjoituksen päätteeksi osa porukasta pelaa lentopalloa. Ryhmään kuuluu yli kaksikymmentä miestä. Länsi-Koskelassa on käytössä koulun välineinä puolapuut, rekkitangot ja voimistelupenkit. Piiri on hankkinut lisäksi apuvälineiksi metallitangot ja puukepit.

Jumppapiiri järjestää keskuudessaan erilaisia tapahtumia, kuten pilkki-ilta, pikkujoulu ja kevätkauden päättäjäiset. Piiri valitsee myös keskuudestaan vuoden jumpparin ja ehdottaa vuosittaisen kunnon kuntalaisen. Kesällä piiri jatkaa toimintaansa pelaamalla lentopalloa. Pelipaikkana on ollut Vilppulankosken tai Länsi-Koskelan koulu. Kuntojumppareihin otetaan jatkuvasti lisää osallistujia. Varusteiksi riittää verkkarit, sisäkengät ja voimistelualusta.


Varustus: sisäkengät, verkkarit, jumppa-alausta, pyyhe.
Vetäjä E. Jaakkola, 050.525 3478